Vår generelle holdning er at målet ikke bør være å gå ned i vekt mens du er gravid, men snarere å unngå unødvendig vektøkning. Det betyr at det er normalt og forventet å legge på seg en viss mengde, men dette bør baseres på ditt utgangspunkt:

  • Undervektig (BMI under 18,5): Anbefalt vektøkning er 12,5 til 18 kilo
  • Normalvektig (BMI 18,5 - 24,9): Anbefalt vektøkning er 11,5 til 16 kilo
  • Lett overvektig (BMI 25 - 29,9): Anbefalt vektøkning er 7 til 11,5 kilo
  • Overvektig (BMI over 30): Anbefalt vektøkning er 5 til 9 kilo

F.eks: Hvis noen som er overvektig legger på seg 20 kg i løpet av graviditeten, vil det anses som høyt i forhold til den anbefalte vektøkningen.

Å justere Flexikost sin kostholdsplan til +/- 2000 kalorier daglig kan være et fornuftig utgangspunkt. Dette tilpasser du enkelt ved å "prøve og feile" litt med innstillingene. 

Spis gjerne ekstra grønnsaker til alle måltidene, selv om det ikke står i planen. Enten det er å lure inn noen ekstra skiver med tomat eller agurk her og der, eller om det er å koke litt ekstra brokkoli og blomkål til middag. Prøv å sikte på 300-500gram grønnsaker hver dag. 

PS: Det er 100 ganger bedre å "lure" inn ekstra grønnsaker - enn å "lure" inn en ekstra sjokoladebit på kvelden 😅

 

VIKTIG HELT TIL SLUTT:
Det er essensielt å huske på at alle endringer i kostholdet ditt, spesielt under graviditet, bør gjøres i samråd med helsepersonell for å sikre at du og barnet ditt får alle nødvendige næringsstoffer. Ta gjerne med deg kostholdsplanen til legen eller helsepersonell for å få spesifikke anbefaling for deg.